Friheten krymper

Jag hade tänkt skriva om det här, och samma dag dök det upp en artikel om det i DN. Något som slog mig när jag var i Australien var att de fanns en hel del begränsningar gällande Internet. Förutom dålig bandbredd och problem vid hemladdning finns det en del som är förbjudet.

Redan under mina första dagar i Australien tänkte jag på att det var skyltar överallt med ”Fines apply”. När jag var i Melbourne stötte jag på ett reportage angående ”Internetfriheten”. I gårdagens DN behandlades det, och jag kan berätta att det stämmer. Något som framgick av artikeln jag läste i Australien var att en sajt som svartlistas inte får reda på det. Det ska vara en stängd lista.


Att barnpornografi och liknande ska ”stängas” är helt rätt, något som också är en av få gemensamma ”lagar”. Det är lite oroande när allt från bloggsajter till Facebook och Youtube stängs ute, eftersom vissa regimer finner de stötande. Men det är inte bara länder som Nordkorea, Kina och Iran som tittar på tuffare restriktioner. Australien och Norge är inte långt efter i vissa fall, och fler länder tittar på liknande alternativ. Att kontrollera informationen och kommunikationen.

Visst är det skrämmande?

Läs artikeln om du inte redan gjort.

/ Thomas S&C

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0