Skrämseltaktik?

Jag tycker det är lite roligt att så sjukt många människor har gått med i Facebookgruppen "Jag är rädd för tjejen i Apoliva reklamen".

Tror inte riktigt F&B tänkte så när de gjorde reklamfilmerna. Men det är tydligen fler på väg. Och de ska gå i samma ton som den tidigare under hösten. Skrämmande eller inte, de återstår att se.// Thomas, S&C

David mot Goliat

Det är viktigt att lyssna och föra en dialog med sina kunder och konsumenter. Många företag är väldigt duktiga på det, andra jobbar på att bli bättre. Samtidigt finns det en grupp som antagligen missade den lektionen. När jag var liten fick jag lära mig att tänka efter före, och det är något jag tagit till mig. I USA har en storm blåst upp kring ett fastighetsföretag, som skjuter först och frågar sen. Copyblogger uppmärksammade likt många andra en händelse i Chicago där fastighetsjätten Horizon Realty Group lämnat in en ansökan mot en hyresgäst.


Anledningen? Hon hade twittrat negativt om företaget.


Amanda Bonnen skrev tidigare i år ett tweet:

"Who said sleeping in a moldy apartment is bad for you? Horizon really think it's okay".


I vanliga fall skulle de varit en åsikt som stannat där, och som på sin höjd hade någon av hennes tjugo följare länkat till hennes inlägg. Horizon såg väldigt allvarligt på hennes åsikt. Istället för att ta kontakt och föra en dialog med Bonnen valde Horizon att lämna in en stämningsansökan på $50,000.


Att den här händelsen spridit sig långt utanför hennes tjugo följare på Twitter är rätt uppenbar. Många är upprörda och funderar liksom jag, hur tankarna har gått hos Horizon. I en intervju med Chicago Sun-Times säger Horizons representant Jeffrey Michael:


"We're a sue first, ask questions later kind of an organization"


Att Horizons varumärke är skadat är för mig rätt uppenbart, och jag tror att värdet är långt över de $50,000 som företaget stämt Bonnen på. Hela historien andas David mot Goliat, och vi älskar en underdog. En ensam kvinna mot det elaka fastighetsföretaget.

Goliat kommer få det tufft även denna gång.


I det här fallet har Horizon börjat gräva en grop, och om de är förnuftiga inser de sitt misstag och försöker ställa saker till rätta. De bör göra en pudel för att minska skadan. Det här är ett bra exempel där en mer proaktiv hållning och förståelse kring sociala medier kunnat undvika hela situationen.


Många företag lyssnar och kommunicerar med sina konsumenter. Relationer skapas och förtroende byggs upp. Horizon skulle givetvis tagit ett djupt andetag och fört en dialog med Bonnen. Istället valde man att sticka huvudet i sanden. Den här historien är långt ifrån slut, och jag funderar på om Horizon kommer att stämma alla andra som twittrat och bloggat negativt om företaget?


Fortsättning följer.

// Thomas


Kalle Anka

Få har undgått att Kalle Anka tog steget in i debatten om upphovsskyddat material. Resum och SvDär två exempel som skriver om att förlaget Egmont fått en KO anmälan. Personligen tycker jag att de är fånigt. Både att att de KO anmäls, men också att Egmont gör en pudel.

Det känns lite som om det blir en höna av en fjäder.

Vad tycker du?

// Thomas

Ica var kanske inte först men...

... Dom gör ju det riktigt bra med sina reklamfilmer. Här om dagen satt jag och tittade på en gammal Jappreklamfilm på tuben. Men jag hittade inte bara en film, utan en hel serie filmer med samma personer och olika historier, en följetång helt enkelt. Det fick mig att tänka på just likheten med Icareklamserien.
Nu säger jag inte att Ica har tagit en idé rätt av, nej man har ju helt klart förändrat och förfinat hela idén med storyreklamfilm. Vad har man gjort då?  Jo, framförallt har man ju gjort den längre än fyra filmer. Det har gjort att man haft tid att låta sina tittare lära känna karraktärerna vilket gör att man känner sig mer familjär med filmerna. Familjär känsla måste ju helt klart vara en del av det man vill uppnå hos Ica då det är uppenbart att det är en av de egenskaper man vill fylla sitt varumärke med. Tack vare att den är längre har man även kunnat låta de olika filmerna hänga ihopp i längre historier som man nyfiket då följer i Tv-soffan. Det blir en snackis "har du sett den nya icareklamen".

Sen har man också förfinat det med knorrar och twistar. Nu senast så har man integrerat Sveriges näst mest kända reklamserie genom att låta "Telia pappan" komma in i Ica-butiken. Väldigt kul och väldigt bra regiserat, ett stort grattis till Ica för ett bra jobb./Ronnie S&C

Hjälp Ronnie & Jonas hitta sitt Drömjobb...

Som ni förhoppningsvis vet söker jag just nu ett jobb. Thomas jobbar och briljerar på JMW och snart borde det vara min tur och springa på ett jobb som passar mig som handen i handsken. Så är du/ni på väg att anställa eller känner du någon som kanske kan behöva en duktig och mångsidig kille inom kommunikationsbranschen tveka inte och höra av dig.

Om ni inte skulle nöja er med mig så gå in och läs bloggen "Ge grabben ett jobb". Det här är en av dom bästa bloggarna som jag har läst. Den har en enkel men briljant funktion, den är bra skriven, kul läsning och den inspirerar i alla fall mig.

Det är Jonas Svedin som ligger bakom den och den handlar helt enkelt om vägen till ett drömjobb.


//Ronnie S&C


Det här tycker jag är lite tufft...

I vanliga fall är det Thomas som bjuder på kul bilder. men nu är de min tur.
Det här är DDB som hjälper Mc Donalds med nya produkten McSalad Shaker.
Lite tufft eller hur?

//Ronnie S&C

RSS 2.0