Vinklar och vrår

Ronnie öppnade upp för ett intressant ämne när han lyfter fram makten som journalister har, eller i alla fall har haft. Journalister har spelat en viktig roll under lång tid. De har agerat gate-keepers, och haft makten över vad de vill presentera och inte. Genom Internet öppnades en helt ny värld, och plötsligt förändrades spelreglerna. Idag kan både du och jag publicera våra tankar och åsikter, samtidigt som en hel värld ligger ett knapptryck bort.

Aftonbladet och Expressen har blivit allt glättigare de senaste åren. Skvaller och nöje är stora delar av tidningarna, men frågan är vem som egentligen har satt den agendan. Är det vi konsumenter som vill läsa om ”lättsamma” nyheter (skvaller), eller är det tidningarna som har bestämt det för oss? Ronnie lyfter fram Melodifestivalen som exempel, och hur de väljer att skildra spektaklet.


Melodifestivalen är en stor händelse i Nöjessverige, och de får stort utrymme i media. Det är en tävling vilket ger många ingångar för nyhetsstoff. Sanningen lindas ofta in i bomull och något kan enkelt tas ur sitt sammanhang för att sedan vinklas. Sanningen kan ofta naggas i kanterna, och är ibland svår att kontrollera. Hur ofta har vi inte läst ”enligt en källa nära artisten”, vilket kan betyda artistens kusins flickväns, arbetskamrats granne.

Löpsedlar och rubriker ska väcka vårt intresse, ofta är artikeln av en helt annan vinkel. I det här sammanhanget funderar jag kring uttrycket all pr är bra pr. Jag tror att många kan dra nytta av utrymmet de får i kvällspress, framförallt i dagens medielandskap. En viktig detalj är att vi idag kan kommentera och återkoppla till artiklar. Ett exempel är om kvällstidningarna lyfter fram en händelse med artist X, inom kort kommer det att finnas ett antal kommentarer och länkar till olika bloggar huruvida de är sant eller inte. Artist X kan sedan i sin tur genom sina kanaler båda kommentera händelsen, och eventuellt få mer utrymme i media.

***

Vi lever i en spännande och omvälvande tid där vi har enorma möjligheter till information. Nyheter kan kommenteras och diskuteras, de för oss närmare varandra och erbjuder spännande möjligheter för framtiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0