Young guns 2

En film som handlar om den mytomspunne "Billy the Kid". Jag tror vi är många som hört namnet och många som vet att han än idag är en av vilda västerns frontfigurer.

Han dödade över 50 män och drog snabbast i hela Västern. Laglös men ändå ädel, vacker och stolt... Eller?

Enligt våran trovärdige källa Wikipedia var Billy the Kid (eller Henry McCarthy men oftare känd som William H. Bonney) ansvarig för fyra personer och eventuellt var han även inblandad i 5 ytterligare dödsfall och hur denna man var till person finns inga konkreta fakta. Detta är ju knappast den bild vi har av Billy the Kid.

Hur blev de så egentligen?

Jag tänkte peka på två viktiga ingredienser

1. En bra story
Det är rätt och slätt en bra story. Pat Garrett som var sheriffen som sköt Billy kände våran hjälte förhållandevis väl och de hade umgåtts en period tidigare. Efter själva dödsskjutningen kunde möjligen Garrett ha haft skäl att låta världen få höra en annan historia av än den sanna, och kanske är det orsaken till att han skrev och gav ut "Billy the Kids verkliga liv", en riktig västernskröna som beskrev Billy som både vacker, givmild, ädel, stolt och hård och skoningslös. Det påstås att Billy dödade 21 personer, lika många som han de år han hann bli. Efter det så vet vi ju alla att det blivit fler böcker och filmer om denne Billy the Kid.

2. Mystiken
För väldigt många av de stora varumärken vi ser idag är mystiken och historierna någonting som verkligen gjort att de tagit det där extra trappsteget i varumärkestrappan. Detta är ytterligare ett bevis på att mystik kan lyfta varumärken. När vi inte är helt säkra på hur någonting förhåller sig så lägger vi själva dit de sista pusselbitarna vilka har en tendens att i positiva historier också bli positiva pusselbitar. Detta tillsammans med nyfikenheten är det som ger mystiken dess varumärkesbyggande kraft.

Vi på Star&Captain älskar skrönor och mystik kring varumärken och historier. Om inte annat så är det alltid underhållande

/Ronnie S&C


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0